Det er desværre alt for ofte, at vi ikke får slappet ordentligt af eller i hvert fald ikke får givet hjernen den rigtige ro. De fleste af os kan egentlig godt finde ud af at slappe af, men tit bliver det bare ved en aktivitet, at man afstresser. Det kan være foran flimmeren, med et spil golf eller noget helt tredje. Når vi taler om restitution, er det dog vigtigt at have den vigtigste restitution for øjemed. Søvnen.

Søvnen i det 21’ende århundrede

Man kan tydeligt se, hvordan søvnbesvær har været et stigende problem i det 21’ende århundrede, måske i særdeleshed i takt med skærmenes udbredelse. Det er rykket fra fjernsynet i stuen til computerskærme, tablets og mobiler i hænderne – og det er helt fint, man må naturligvis selv administrere teknologien.

Dog er der mange, der kan finde det svært, og derfor måske også får sværere ved at sove om aftenen. Man kan gå til det som et problem, men det er svært at anskue som et samfundsproblem, der skal tages politisk hånd om. Det er den enkeltes valg, hvordan de vil indrette sig, og om de vil sove på den ene eller anden måde skal ikke bestemmes politisk.

Dog er det både for den enkelte og for samfundet vigtigt, at man er udhvilet i sit erhverv, så man kan udføre det efter evne. Man kan sige, at der derfor kunne synes at være bruge for, at vi overvejer, hvordan vi bedst kan restituere. Restitutionen, når man sover, er vigtig både for at være udhvilet til næste dag, men også for lagringen af det, man lærer.  Derfor er der masser af muligheder for forskellige tiltag og anretninger, hvis man gerne selv vil sit søvnbesvær til livs. Det letteste er selvfølgelig at gå ordentligt tid i seng, slukke lyset og så videre. Men hvis dette ikke virker, og tankemylderet bare kører derudaf – ja, hvad så?

Prøv en kugledyne

Kugledyner er, som navnet indikerer, en dyne, der i stedet for at være fyldt med dun eller lignende, er fyldt med kugler. Dynen er videnskabeligt blevet anerkendt som en afslappende faktor, der kan virke mod både stress, angst og ADHD – man føler sig beroliget af kugledynen, der også er lidt tungere end almindelige dyner og derfor ligger som et beskyttende og afstressende lag på toppen af en. I og med, at den er tung, påvirker den derfor bevægelsessansen. Kuglerne larmer ikke, men ligger ovenpå en og aktiverer søvnstofferne.

Der er alt muligt belæg for kugledynens virkning på forbedring af vores restitution, og man bruger den i mange forskellige sammenhænge, som man kan læse mere om, hvis man har lyst til at undersøge det og komme sine søvnproblemer til livs. Man kalder også en kugledyne for sansedynen, da det i forsøg er påvist, hvordan kugledynen går ind og påvirker centralnervesystemet, sådan at man slapper af og afstresser, når man lægger under kugledynen. Hvis du vil vide mere om kugledynen, kan du klikke her.