Sidder du med flere forskellige lån og har svært ved at bevare overblikket over din økonomi? Så kan det være, at et samlelån er løsningen for dig. 

Det kan være svært at bevare overblikket over økonomien, hvis du har tegnet flere forskellige lån og mistet overblikket over, hvor meget du skal betale til hvem, og hvornår betalingen skal falde. Når renterne begynder at tage fat, kan terminerne gøre ondt, og så kan det ende med at blive ret dyrt at låne penge. 

Derfor tyer mange til et såkaldt samlelån, når de vil genvinde kontrollen over deres økonomi. Det er en ny type lån, hvor du kort og godt samler dine forskellige lån hos én udbyder, som sørger for at afbetale dine andre lån. Du skal dermed kun betale for ét lån hos én udbyder. Det betyder, at du både kan holde udgifterne nede og bevare overblikket over dine månedlige låneudgifter. 

Den helt store forskel er, at du i steder for at have en mindre klatgæld hos mange forskellige udbydere, har du i stedet et stort lån hos én udbyder. Det har den fordel, at du kan opnå en bedre rente, og du dermed kan beholde flere af dine penge for dig selv. Tommelfingerreglen er nemlig, at jo større et beløb du låner, jo lavere bliver din rente. Du kan læse mere om samlelån her

Sådan laver du en genopretningsplan 

Forudsætningen, for at du kan få styr på din økonomi, er dog ikke bare, at du samler dine lån til et enkelt lån. Du kan se dit samlelån som en anledning til at genvinde kontrollen over din økonomi. Så kan du have et fast månedlige rådighedsbeløb, så du har plads til at leve af andet en ren og skær havregryn, samtidig med at du får afbetalt dine lån. 

Læg et budget, hvor du får et overblik over dine månedlige indtægter efter skat. Lav herefter en oversigt med alle dine månedlige udgifter: Husleje, licens, elektricitet, varme og alle de øvrige faste udgifter som eksempelvis streaming- og mobil-abonnementer. Udregn også, hvor meget du bruger på madindkøb, tøj, restaurantbesøg, take away osv. 

Det er en afgørende forudsætning for, at du bedre kan sætte tæring efter næring og undgå at tegne nye, dyre lån. Det er trods alt bedre at justere på sin livsstil end at tegne nye lån for at få råd til den. Du bør i det hele taget aldrig tegne lån, som du ikke ved, hvordan du skal betale tilbage igen. Heller ikke selvom, din computer lige er gået i stykker, og du desperat har brug for en ny. 

I stedet er det en god idé at skabe et hul i dit budget, så du har sparret op til de her uforudsete udgifter, der jo altid kan opstå, hvis du skal have fjernet en visdomstand, eller dit køleskab går i stykker.