Der er endnu ikke nogen, som har opfundet en pålidelig, billig anordning, der er villig til at pudse vinduerne eller klippe hækken. Selvom vi må vente på sådanne opfindelser, kan vi glæde os over dem som allerede er her – robotplæneklippere. At slå græs er nemlig en af de irriterende pligter, som følger med sommeren. Varme, insekter og mangel på tid er nogle af de udfordringer, som kan holde dig fra at få klippet græsset.

Robotplæneklippere har været på markedet i en del år og tilstedeværelsen af dem fortsætter med at stige, med forbedringer i teknologien og prisen.

Teknologien i robotplæneklippere

En robotplæneklipper indeholder mange forskellige former for teknologi for at kunne præstere som de gør. For eksempel registrerer de, når de er ved at løbe tør for strøm. Så kører de tilbage til deres ladestation og når de har fået batteriet opladt, kører de tilbage til det sted på græsplænen de nåede til og fortsætter, hvor de slap.

Robotplæneklipperen bruger forskellige sensorer til at kortlægge haven og spore sine bevægelser inklusiv GPS, græslængde sensorer, sensorer som registrere kantledning og kollisions sensorer. Alle disse sensorer kommer med feedback til robotplæneklipperen, så den kan beslutte, hvor den skal køre. Derved undgår man at maskinen kører over det samme stykke af græsplænen.

Kantledning

De fleste modeller af robotplæneklippere kræver, at du opsætter kantledning i omkredsen af græsplænen og omkring forhindringer som træer, blomsterbede og haveornamenter. Sensorerne registrerer ledningen og robotplæneklippere undgå det område. Sådan undgår du at din robotplæneklipper stikker af hjemmefra og du skal ud og finde den igen.

Kollisions sensorer

Kollisions sensorer er vigtige, fordi de sikre, at din robotplæneklipper ikke kommer til at ligne noget, som er blevet ramt af en bil. Sensorerne opdager, hvis der er ting, som er i vejen for maskinen, så den stopper før den rammer dem. Hvis din have har en speciel form eller ofte har ting efterladt på sig, så er kollisions sensor en vigtig funktion for dig.

Planlægning

Nogle robotplæneklippere har software, så man kan planlægge på, hvilke tidspunkter plæneklipperen skal slå græs. Derudover er der også muligheder for at styre din robotplæneklipper med smartphonen. Det betyder, at du ikke behøver gå ud og trykke på din robotplæneklipper for at få den til at starte. Enten begynder den at klippe græs på allerede bestemte tidspunkter eller også kan du starte den når det passer dig, fra din smartphone.

Batterier

Væksten indenfor batteriteknologien har resulteret i bedre batterier i robotplæneklippere. Det lange batteri liv og hurtige opladninger betyder, at store områder græsplæne kan vedligeholdes af disse robotter. Ældre batterier ville ikke have kraften til at udføre jobbet.

Motoren

Robotplæneklippere er oftest drevet af elektriske motorer. Disse motorer er effektive når det kommer til mængden af elektricitet de bruger. De er et af de billige valg, når du skal vedligeholde din græsplæne. Elektroniske motorer har færre bevægelige dele end en benzinmotor, hvilket gør at de er lavere vedligehold og billigere at holde ved lige. Siden der er så mange køretøjer som bevæger sig mod elektriske motorer, så bevæger udviklingen af teknologien sig hurtigt og robotplæneklipperene drager fordel af det.